Ga direct naar de content

GGG-congres 2024: Schakelen naar de toekomst

23 april 2024

In deze 11e editie van het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) door ZonMw was er veel aandacht voor nieuwe initiatieven en ontwikkelingen uit de praktijk.

Deel deze pagina:

Zo ging het in het ochtendprogramma over mogelijkheden en uitdagingen van kunstmatige intelligentie (AI) voor de geneesmiddelensector. Daarna waren er parallelsessies over dure geneesmiddelen, technologie op maat en resultaten van GGG-projecten. Ook in de middag konden de ruim 650 bezoekers kennis ophalen bij sessies over onder andere patiëntenparticipatie in geneesmiddelenonderzoek. PGOsupport was op meerdere terreinen betrokken bij sessies over participatie en het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers.

Patiëntenparticipatie in geneesmiddelenonderzoek

Jan Benedictus, programmamanager Patiëntenfederatie Nederland, zat een mooie sessie voor: 'In gesprek over patiëntenparticipatie in geneesmiddelenonderzoek'. Ook EUPATI-fellow Heleen Knottnerus benadrukte de grote waarde van de EUPATI NL-opleiding van PGOsupport en de samenwerking met onderzoekers. 

foto jan benedictus van patientenfederatie nederland en eupati-fellow Heleen knottnerus
Jan Benedictus van Patiëntenfederatie Nederland en EUPATI-fellow Heleen Knottnerus

Petra Denig, onderzoeker aan het UMCG, vertelde vanuit het perspectief van de onderzoeker hoe cruciaal patiëntenparticipatie is en dat het een vast onderdeel van onderzoek zou moeten zijn.

Aan tafel!

Naast de talrijke parallelsessies waren er ook interessante tafelsessies met onderzoeker Petra Denig, Patiëntenfederatie Nederland met het referentenpanel / Ik zoek een patiënt-IZEP, Esther Dalhuisen van ZonMw en Heleen Knotnerus en Saskya Angevare namens EUPATI NL / PGOsupport. Saskya Angevare wees onderzoekers op de grote rol die EUPATI-fellows hebben als volwaardige gesprekspartners binnen het geneesmiddelenonderzoeksveld.

Saskya: “De EUPATI-fellows (afgestudeerden van de EUPATI-opleiding) weten hoe geneesmiddelenonderzoek werkt. Ze koppelen dat aan hun ervaringsdeskundigheid. Dat levert goede ideeën op om onderzoek anders in te richten en te verbeteren vanuit patiëntenperspectief. Dat is bijzonder waardevol voor wetenschappers. Mooi ook om te zien hoeveel EUPATI-fellows en -studenten ik vandaag op dit congres zag. Een fantastische gelegenheid voor ze om te netwerken met allerlei professionals uit de geneesmiddelensector.”  

En dan ben je zelf ineens patiënt…

Centraal in de middag stond een indrukwekkende plenaire sessie met 3 zorgprofessionals die ineens zelf in de rol van patiënt terechtkwamen. Zij deelden hun ervaringen op persoonlijk vlak en in hun werk. Annemiek van Rensen van PGOsupport was een van hen.

Annemiek: “Bijzonder om uitgebreid te mogen praten over mijn gecombineerde ervaring als adviseur patiëntenparticipatie bij medicijnontwikkeling én als consument van epilepsiemedicatie.”

foto Annemiek van Rensen
Annemiek van Rensen vertelt over haar ervaringen met epilepsie en medicatie

Annemiek schreef eerder in haar blog Een brainstorm van medicijnen over hoe ze ineens onvoorspelbare epileptische aanvallen kreeg en de gebruikelijke zoektocht naar medicatie begon.

Van PGOsupport naar INVOLV

Op de drukbezochte informatiestand onthulden Saskya Angevare, coördinator van de EUPATI NL-opleiding bij PGOSupport, en marketeer Karin de Lange de nieuwe naam van PGOsupport: INVOLV!

Karin: “We willen alle betrokkenen bij zorg en welzijn nog beter uitrusten om participatie samen vorm te geven. Zodat onderzoekers, zorgprofessionals, zorgverzekeraars, gemeenten én ervaringsdeskundigen als gelijkwaardige gesprekspartners rond de tafel gaan. En er bij innovatie, onderzoek en beleid niet langer óver, maar mét zorggebruikers gepraat wordt.”

De INVOLV-stand werd al snel het verbindend middelpunt voor EUPATI NL-studenten, EUPATI-fellows en onderzoekers.

foto karin de lange en saskya angevare bij de informatiestand van pgosupport/involv
Karin de Lange (links) en Saskya Angevare in de informatiestand van INVOLV

Voor een uitgebreidere impressie van het congres, lees de terugblik door ZonMw.