Logo BOSK
  23 jan '12

Geef je tijdschrift een oppepper

Korte teksten, pakkende kop, een goede intro en een paar mooie streamers. Al na één cursusdag zit Corine van Rijswijk, eindredactie van BOSK Magazine, weer op het goede spoor.

Op 7 februari 2012 start weer een cursus ‘Bladen maken’. De cursus is een must voor alle non-profitorganisaties die met weinig geld hun blad willen verbeteren, vindt deelnemer Corine van Rijswijk van de BOSK. Zij volgde afgelopen jaar de cursus.

Corine van RijswijkKort en fris

Corine van Rijswijk: “Ik werk sinds een jaar aan dit magazine en het eerste nummer dat ik maakte, zag er inderdaad kort en fris uit. Maar gaandeweg ben ik die scherpe blik verloren. Ik kamp altijd met ruimtegebrek, iedereen wil er iets in hebben. Dus ga je de foto’s verkleinen en de streamers schrappen. Fout natuurlijk, want daardoor krijg je een volgepropt blad met heel veel tekst en weinig beeld.”

Professionele docenten

Houd je teksten kort, is dan ook het eerste advies dat Corine krijgt van de twee docenten Wil Tinnemans en Evert de Vos. “Dat vind ik erg leuk aan deze cursus: je krijgt les van professionele bladenmakers. Evert maakt J/M magazine en Wil is bladendokter. Ik vind het geweldig om hen te ontmoeten en te horen hoe zij tegen BOSK Magazine aankijken. Dat doen ze met een professionele blik maar ook met een knipoog. Ze begrijpen heel goed dat we een klein budget hebben voor het magazine. Ik kan geen freelancers of fotografen inhuren.”

Vrijwillige fotografen

In de cursus krijgt Corine veel tips om BOSK magazine low budget te verbeteren. “De docenten hameren erop dat je de tijd moet nemen om goede foto’s te kiezen. Ze geven je veel tips, bijvoorbeeld dat je vrijwilligers kunt werven via opleidingen. Ze raden aan om voor de cover altijd een goede foto te nemen, dat trekt je blad omhoog. En als je slim plant en weet wat je thema’s zijn voor 2012, dan kun je met  sommige fotobureaus onderhandelen over meerdere foto’s voor een gereduceerd tarief. Nee, dat heb ik nog niet gedaan. Maar ik heb al wel contact gelegd met de Fotoacademie. Ook heb ik een vrijwilliger gevonden die fotograaf is en voor ieder magazine een opdracht wil uitvoeren.”

Gratis ontwerp

De cursus ‘Bladen maken’ bestaat uit twee dagen en een terugkommiddag. “De eerste dag hoor je waar een goed blad aan voldoet. Dat geeft meteen een ‘wow’ gevoel: geweldig om te horen hoe professionals van publieksbladen dat doen. De tweede dag nemen ze jouw blad onder de loep. Dat doen ze vrij kritisch en eerlijk. Ik was het met ze eens maar aan het eind van die dag zat ik echt in de put: help, hoe ga ik nu verder? De terugkomdag is weer heel feestelijk. Een vormgever maakt voor elke deelnemer een nieuwe opmaak. Dat is super, dan zie je hoe je je blad met weinig geld enorm kunt verbeteren.”

Plezier

Het nieuwste nummer van BOSK Magazine is al een stuk beter, vindt Corine. Het blad, dat vier keer per jaar verschijnt in een oplage van 4000, heeft een mooie mix van tekst en beeld. “Per pagina  komen er maximaal 450 woorden op”, zegt de eindredacteur gedecideerd. Achter de schermen heeft ze het proces verbeterd. “Samen met collega’s brainstorm ik over de inhoud, wat veel goede ideeën oplevert. Ik werk nu met een ruimere planning waardoor ik voldoende tijd heb voor het maken van koppen en streamers en voor het kiezen van goede foto’s.” Ze is – ook een tip van de docenten – bezig om een redactie te formeren met mensen die het leuk vinden om in hun vrije tijd een blad te maken. “Maar het allerbelangrijkste is dat ik dit nummer weer met heel veel plezier heb gemaakt. Want dat zeggen de docenten ook steeds: een blad maken is heel erg leuk!”

Doe uw voordeel

Tip: op de pagina 'Doe uw voordeel' vindt u informatie over professionele diensten tegen lage tarieven. Via de website nobelematch vindt u mogelijk een vormgever die 'voor het goede doel' een klus wil doen.

Cursus bladen maken

De cursus 'bladen maken' van 7 februari is alweer bijna volgeboekt. Bij voldoende belangstelling organiseert PGOsupport nog dit voorjaar een extra cursus.

Reacties

Leuk Corine, ik heb de cursus ook gedaan. We doen het zelfde werk by the way, grappig he!

Gabrielle Bosch 6 mrt 12 15:03


Karakters over: 120


Op de hoogte blijven?

Altijd het laatste nieuws